INTERESSANTE WEBSITES VOOR LARPERS.

Wie meer wil weten over (Live)Roleplaying hoeft alleen maar naar www.google.nl of een andere zoekmachine te gaan en daar een zoekterm in te typen. Beginners zou ik aanraden om als zoekterm 'levend rollenspel' te nemen. Het resultaat is dan ongeveer 420 websites, maar omdat de zoekmachine de woorden 'levend' en 'rollenspel' apart bekijkt zijn slechts de eerste vijf pagina's daarvan LARP-sites. Op de volgende bladzijden vind je nog wel een enkele LARP-site, maar eigenlijk hoofdzakelijk sites over 'table-top' rollenspellen zoals AD&D, verder veel sites over rollenspellen zoals die door psychologen, psychiaters en 'personality-trainers' gebruikt worden, alsmede veel Christelijk georiŽnteerde sites (door het woordje 'levend'). Heel veel sites komen trouwens meerdere malen voor in de resultaten.
Gebruik je als zoekterm slechts het woord 'rollenspel' dan krijg je al meer dan 10000 sites. 
Wil je liever 'internationaal' gaan, dan kun je de zoektermen 'roleplaying' gebruiken (409000 resultaten), 'LARP' (92300), 'live roleplaying' (66200), of, als je meer Duitsgezind bent: 'rollenspiel' (113000) of 'lebendig rollenspiel' (3200 merendeels Duitse resultaten). 

Ik heb een groot aantal sites bekeken, zowel Nederlandstalige als Engelse en Duitse, en daarvan wil ik er een aantal aanbevelen. Ik moet daarbij drie dingen opmerken: ten eerste, dat websites wel eens veranderen: het is dus goed mogelijk dat een hier genoemde site, als die wordt opgezocht niet (meer) te bereiken is. Dit kan tijdelijk zijn (de site kan bijgewerkt worden en is dan enige tijd 'uit de lucht'), maar ook blijvend. 
Ten tweede: de gegeven mening is van mij en van niemand anders: het kan dus goed zijn dat een hier aanbevolen site jou minder bevalt of een hier niet genoemde site juist beter. Drie: ik heb geen Nederlandse verenigingssites genoemd, daar deze vrijwel allemaal ruimschoots voldoen aan het doel waarvoor ze gemaakt zijn: informatie verschaffen over een bepaalde vereniging. Bovendien geven deze sites vrijwel altijd links naar andere verenigingen en voor larpers belangrijke onderwerpen. Op de volgende pagina's worden een aantal lives besproken, hier zijn ook de websites van deze verenigingen genoemd, vanwaar je via links naar vrijwel alle andere Nederlandse verenigingen kunt surfen.

NEDERLANDSTALIGE LARP WEBSITES:

http://larp.bene.ws/    : (LARP World of Wonders) een grote Belgische Larp-site met zeer veel verschillende onderwerpen. Forums, links naar homepages, LARP kalender, groot foto-archief, scouting accomodatiegids, enz., enz. Links naar een groot aantal Nederlandse en Belgische groepen. Ook interessant voor reŽnacters. 

http://www.cauldron.bene.ws  :een andere grote, Belgische website. Naast info over de eigen lives, o.a. 'Formanterra' en 'The Great War', diverse ťťndagslives, evenementen, enz. veel links naar andere verenigingen, de 'Larp agenda' met data, foto-forums, gewone forums, enz. 

DUITSTALIGE WEBSITES:                               

www.larpzeit.de  : eigenlijk geen 'echte' website, maar het adres waar je je online op het larptijdschrift 'LARPzeit' kunt abonneren (15,50 Euro Duitsland, 19,50 Euro rest van Europa) of sommige losse nummers nog kunt bestellen (4,50 resp.5,50 Euro).
Hoe prettig het ook is dat er on-line magazines bestaan en hoe goed hun artikelen ook mogen zijn, er gaat toch niets boven een blad dat gewoon uitkomt op papier, met mooie foto's en interessante artikelen. Helaas - maar vanzelfsprekend - is het blad geheel gericht op het larp in Duitsland (recensies van gespeelde lives, adressen e.d.), maar de algemene artikelen over wapens, wapenrusting en kleding of hoe je je eigen larp kunt organiseren zijn voor iedereen de moeite waard. Er zijn tot op heden twaalf nummers uitgekomen. 

http://larp-welt.de/   : via deze Duitse site kun je op alfabetische volgorde een enorm aantal websites van Duitse verenigingen vinden (vanaf de homepage aanklikken 'Alphabetisch') plus eigenlijk alles wat met het live rollenspel in Duitsland te maken heeft, zoals magazines en regelsets.
Klik ook eens bij de homepage op 'Coole Seiten' voor de beste en meest bekeken Duitse sites, met links naar het maken van wapens, wapenrustingen en kleding, adressen van handelaren, enz. Een zijtak om nog even naartoe te surfen is http://larp-welt.de/cgi-bin/magazine/index.cgi  waarop ook artikelen over live roleplaying te vinden zijn. 

http://wo-ist.com/Top/Games/Roleplaying  : klik hierop 'live action' aan en je krijgt (in het Engels) een grote lijst met allerlei LARP-links overal vandaan (o.a. uit Finland, Denemarken en Zweden, de U.S.A. en U.K.). 
Eťn ervan is 'Unsolicited but Useful, Advice for LARPers', (ook te vinden via het eigen adres:  http://www.skaro.com/larpdex.html  ) dat weer is onderverdeeld in een flink aantal artikelen, zoals b.v. 'The Vampire Player's Guide to Getting Away with Murder'. Voor wie wat humor zoekt is er ook nog (in het Engels) :   
http://wo-ist.com/Top/Games/Roleplaying/Humor/    

http://www.larpkalender.de  door Thilo Wagner. Welke groep speelt in Duitsland waar en wanneer? Met http://www.larp-faq.de/  voor veelgestelde vragen. 

http://ithiluin.faho.rwth-aachen.de/ithiluin/  : ook een Duitse site met veel onderwerpen, o.a. een artikel over pyrotechniek bij Larps (bij 'Alchemie').

http://ithiluin.faho.rwth-aachen.de/larp/text/elfen/elfen-faq/  geeft alles wat je maar wilt weten over Elfen, zowel in als buiten het LARP. (zeer aanbevolen, zeker voor spelers van het Elfenras!) 

www.malkavian.de/neulich.html  en  www.malkavian.de/neulich.2html  zijn  Duitse rpg-bladzijden met stomme opmerkingen van spelers (vooral Vampire en Weerwolf). Sommige zijn leuk. 

ENGELSTALIGE LARP WEBSITES:

www.larpweb.co.uk : interessante site met veel informatie over diverse aspecten van het Larp in de U.K. Klik o.a. eens op 'Glossery' voor een verklarende woordenlijst (helaas lang niet volledig).

www.larplist.com  : deze site, 'Shade's Live Action Role Playing List', ofwel kortweg Shade's larplist, bestaat al meer dan tien jaar en is grotendeels gericht op de U.S.A. De Europese adressen zijn ook wel via andere sites te vinden.

www.thelarper.org  : Amerikaans on-line LARP- magazine ('The LARPer magazine', vroeger kortweg 'The LARPer'). Bestaat sinds lente 2001, klik op 'archives' om de zes voorgaande afleveringen te lezen. Sommige artikelen zijn lezenswaardig, andere minder - hangt natuurlijk af van wat je zoekt. Voor degenen die meer over het LARP in de UK willen weten is er een goed artikel in volume 1, issue3 van december2002 ('LARP in the U.K.' ook direct te bereiken via http://www.thelarper.org/UK_LRP.html ). 
Vanaf de homepage kun je ook naar LARPA, ook een Noord-Amerikaanse LARP-site. Hierop staan 2 FAQ's, ťťn over LARPA als organisatie, de andere is een  interessante algemene FAQ. 
Deze zelfde FAQ is te bereiken via een andere site: www.compsoc.man.ac.uk/~richc/lrp/faq/faq.html  . De antwoorden op de gestelde vragen gaan uit van twee LARP-stijlen: Live Combat (waarbij gevochten wordt met latex wapens) en Theatre Style (waarbij gevechten worden afgehandelt met kaarten of 'paper, scissors, rock'). Veel dingen gaan anders dan hier bij ons gebruikelijk is, maar wel interessant om te lezen. 

www.highprogrammer.com/larp/running.html  geeft een artikel getiteld 'Starting a Live Role-playing Game' (uit 1995) met ook hier een link naar http://www.larpaweb.org/ , de Amerikaanse site van het magazine 'The LARPer'.

http://dmoz.org/Games/Roleplaying/Live_Action/  : klik op deze site, daarna op 'fantasy'. Voor Larps kun je kiezen uit 'Noord-Amerika' (90 links) en 'Europe' met 107 links naar Europese Larp-verenigingen, merendeels uit Engeland, maar ook enige uit nederland, BelgiŽ, Duitsland en Denemarken. 
Veel van de genoemde sites geven spelregels, foto's, info over campaigns, data van lives, forums, links, kortom, alles wat een larper nodig heeft.
Vanaf de homepage kun je ook nog eens een lijst van 'gewone' rollenspellen (RPG's) aanklikken die 960 artikelen geeft, verdeeld over 40 verschillende rpg's (het merendeel - 625 stuks - over AD&D).   ZEER  AANBEVOLEN!!!

http://ptgptb.org/index.html  : 'Places to go, people to be', een Australisch on-line magazine voor roleplayers rond Brisbane, AustraliŽ. Het grootste deel van de inhoud is bestemd voor 'table-top' rpg's, er zijn ook wat artikelen over lives (zoals: 'How to organise a Live Roleplaying Chronicle' - nuttig voor spel- en verhaalleiding om eens te lezen). Een aantal artikelen zijn in het Frans vertaalt en staan ook in deze vertaling op de site.

www.pagga.com  : is geen magazine, maar een groot discussieforum uit Engeland - eigenlijk een aantal forums, verdeeld over verschillende onderwerpen, waarbij een paar speciaal over Live Roleplaying. Het meeste gaat natuurlijk over Engelse situaties en Engels Larp, soms een boel gezwam, maar soms ook zeer informatief. Als je mee wilt praten moet je je laten registreren.

www.criticalmiss.com : een ander Engelstalig magazine, bedoeld voor 'table-top' rpg, maar soms met artikelen over Larp. Soms erg humoristische beschrijvingen.

www.rpgcontacts.co.uk  : allerlei dingen door elkaar, naast Larp ook 'table-top' rpg's. Voor de liefhebbers een link naar de 'Fighting Fantasy' boekjes, solo-avonturen die in de jaren '80 en '90 in Engeland een rage waren, maar in Nederland nooit verder kwamen dan de eerste zes nummers. Via
www.advancedfightingfantasy.com/amateur1html  kunnen in de stijl van de FF-serie door amateurs gemaakte verhalen gelezen en gedownload worden (waarbij opgemerkt moet worden dat veel van deze verhalen uit rond de 120 A4-tjes bestaan!). 

http://homepages.tesco.net/%7eparsonsp/html/mithrandir.html  : Mithrandir's Gamebook Grotto. Nog een site met alles over gamebooks.

www.fantasylibrary.com/ir/index.htm  is een Engelstalige site met allerlei rpg artikelen. Ook hiervan zijn sommige het lezen waard.

HUMOR.................!!!  (Voor de liefhebber....!!!)\

 www.wfrp.de/hosted/flw/en/index.html  : de ''Canonical List of Famous Last Words' met meer dan 1700 'beroemde' laatste woorden van roleplayers.
Deze site is een onderdeel van www.nodwick.com 

www.rpg.net/realm/humor.html voor allerlei vormen van (soms absurde)  rpg-humor. Hiervandaan kun je naar twee goede sites surfen:

http://eviloverlord.com/lists/overlord.html  ofwel 'Peter's Evil Overlord List', ofwel 'The Top Hundred Things I'd do if I ever became an Evil Overlord'. Klik ook op 'Cellblock A' en 'Cellblock B' voor de volgende 200 'Things I'd do...'.

www.cybercomm.net/~dano/hallname-ab.html  met Blaize O'Glory's Postmortem Hall of Fame, met op alfabetische volgorde de namen van bij het rollenspel omgekomen karakters met een beknopte beschrijving van de doodsoorzaak.

http://wo-ist.com/Top/Games/Roleplaying/Humor  : nog meer Engelstalige Larp humor.

Niet zů bedoeld, maar ongewild humoristisch: http://www.chick.com/reading/tracts/0046/0046_01.asp  ofwel 'Dark Dungeons' van Chick publications (1984), waaruit we kunnen leren dat rollenspellen eigenlijk satanistische uitingen zijn.  

ParodieŽn op bovenstaande publicatie zijn onder andere te vinden op:

http://www.humpin.org/mst3kdd/ 

http://delusion.smart.net/chyx/dorkdark.html                                                    

Terug naar introductiepagina    : klik HIER.< 

Terug naar vorige pagina (2)     : klik HIER.<

Naar volgende pagina      (4)     : klik HIER.<