Terug naar introductiepagina   : klik HIER.<

Terug naar vorige pagina (3)    : klik HIER.<

Volgende pagina (pagina 5)      : klik HIER.<
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BESPREKING 'De Wereld van Apollyon' een post-apocalyptisch LRP.
                            Live 2, 'De Eerste Ruiter'.

Gespeeld 19, 20, 21 mei 2006.
Prijs spelers betaalden tot 28 april 55 Euro, tussen 28 april en 12 mei 60 Euro en daarna 65 Euro.
Locatie Mini-camping 'Tussen Hemel en Aarde', Kanonsdijk 7, 3737M.S., Groenekan. De camping ligt aan een natuurpark op ongeveer één kilometer afstand van de Ringweg Noord rond Utrecht.
Accomodatie Kleine en zeer eenvoudig ingerichte camping,de ecologische toiletten worden b.v. niet doorgespoeld maar na gedane zaken gooi je een beker zaagsel in het gat. Op het terrein is een heuvel aangelegd die als uitkijktoren e.d. kan dienen en er staan een aantal overdekte ruimten die voor allerlei dingen gebruikt kunnen worden. De eigenaar woont op de camping, maar is erg makkelijk, tot laat in de nacht kun je rustig blijven praten, mits de buren (die redelijk veraf wonen) er geen last van ondervinden. De spelleiding had een paar grote legertenten opgezet (met elektrische verlichting), die dienstdeden als slaapruimte en eetzaal.
Stijl / genre Post-apocalyptisch live, d.w.z. dat er gespeeld wordt in een tijd na een laatste vernietigende wereldbrand. Veel middeleeuwse wapens: zwaarden, dolken, knotsen, maar ook palen met verkeersborden (van gelatext schuimrubber), maliënkolders van platgeslagen bierdoppen en zelfs (één-schots) pistolen. Ook de kleding is zeer uiteenlopend. Low fantasy, dus alleen mensen - hoewel er ook wel eens incidenteel een mutant rond zou kunnen lopen. Natuurlijk is er geen magie in dit spel, wel moderne  technologie (al wordt die vaak niet begrepen).
Lives Na een try-out in 2004 werd in 2005 live 1 gehouden en dit jaar live 2. Er wordt over gesproken om nog dit jaar een derde 'Apollyon'-live te organiseren, maar dit is nog niet zeker.
Groep Klein, zo'n 25 spelers ditmaal en rond de 15 full-time n.p.c.'s. De 'Wereld van Apollyon' is een onderdeel van de Utrechtse LRP-groep Proöptiki. Leeftijd spelers gemiddeld tussen 20 en 25 jaar.
WEBSITE en e-mail Website Proöptiki :   www.prooptiki.nl                  e-mail: info@prooptiki.nl
Website Apollyon :   www.prooptiki.nl/apollyon    e-mail: apollyon@prooptiki.nl
Spelregels Over het algemeen duidelijk en goed speelbaar en gemaakt met gevoel voor humor. De spelregels zijn te bekijken en te downloaden via www.prooptiki.nl/apollyon/download_handleiding.php
Nieuwe spelers beginnen met 7 vaardigheidspunten - hierbij kunnen er nog één of twee extra komen als men een negatieve vaardigheid, zoals b.v. een ziekte, neemt. Voor één zo'n punt kun je o.a. twee hitpoints per locatie kopen, daar veel wapens twee tot zelfs vier hitpoints per treffer schade doen nemen veel spelers er meer (maximaal zes H.P., wat drie vaardigheidspunten kost). In die gevallen blijven er dus weinig punten over voor de andere vaardigheden.
Nieuwe spelers beginnen dus met weinig vaardigheden, ook al omdat je alles wat je nodig hebt moet kopen met inventarispunten (I.P.) - en met hoeveel I.P je begint is weer afhankelijk van de vaardigheden rijkdom en commerciële kennis. Toch is het spel ook met weinig vaardigheden goed speelbaar, maar goed nadenken over wat je eigenlijk wilt met je karakter vóórdat je je vaardigheden kiest is hier wel erg belangrijk.

Bij mijn weten is Apollyon het eerste Nederlandse LRP van dit soort, hoewel ik andere groepen ook al heb horen claimen de eerste te zijn. Deze lives hebben echter bij mijn weten nog niet plaatsgevonden, terwijl Apollyon na een try-out in 2004, vorig jaar al het eerste spel heeft gehouden.
"De Eerste Ruiter', het tweede 'echte' live, was het eerste spel van Apollyon waar ik aan meedeed, min of meer op aanraden van andere spelers die bij de voorgaande erg veel plezier gehad hadden. Zelf ben ik niet zo'n sciencefiction fan, dus ik was erg benieuwd of het me zou bevallen.
De algemene in-game uitnodiging had de volgende tekst:

'De wereld van Apollyon wordt geteisterd door een vreemde ziekte. Zij die daar ten prooi aan vallen worden geplaagd door helse pijnen en veranderen hierdoor in moordzuchtige monsters, die alles aanvallen wat beweegt. In eerste instantie werd de ziekte alleen via ratten overgebracht op mensen, maar recentelijk zijn er ook gevallen bekend waarin de ene mens de andere besmette. De heelmeesters zitten met de handen in het haar, want tot op heden is er geen medicijn dat geïnfecteerden kan genezen en langzaam maar zeker begint angst het dagelijks leven van de bewoners van de Wereld van Apollyon te beheersen.
De Noorlingen spreken van een straf van God, de Aemstellers van een economische belemmering. Dan bereiken er verhalen uit Zuiland de beschaafde wereld. In een klein dorpje in het Zuilandse gewest Koch schijnt een werkend medicijn te zijn ontwikkeld. Het hoeft natuurlijk niet uitgelegd te worden dat degene die met dat medicijn Aemstelle bereikt roem en rijkdom te wachten staat'.

Net zoals alle spelers had ik een aantal persoonlijke opdrachten meegekregen, die niet alle even makkelijk waren. Net zoals bij de 'gewone' Proöptiki-lives was er veel interactie tussen de spelers onderling, die uit verschillende gebieden en provincies van Apollyon afkomstig waren en daardoor vaak  verschillende levenswijzen hadden of andere doeleinden nastreefden.
Ook de n.p.c.'s zorgden voor veel actie door geregeld aanvallen op het dorpje uit te voeren. Doordat de enige persoon die het medicijn kon samenstellen spoorloos was verdwenen, zodat er na korte tijd geen medicijn meer aanwezig was - dit terwijl iedereen die door een besmet wapen werd getroffen zelf ook in een moordmachine veranderde - was het sterftecijfer dit spel bijzonder hoog (van de 25 spelers waren er aan het einde van het live nog maar 5 in leven met hetzelfde karakter waarmee ze begonnen waren!). 

Terugkijkend is mijn persoonlijke mening dat ik indien mogelijk het volgende spel zeker weer zal meedoen.Ondanks de eenvoud  van de camping - of misschien wel deels juist daardoor - ondanks de wind die soms tot storm uitliep, de regenbuien - die gezien de voorspellingen eigenlijk best wel meevielen - was het een prima live. Gezellige sfeer, nieuwe mensen worden meteen in de groep opgenomen, een paar prima keukenprinsessen, en vooral door de vele interacties en al of niet politieke intriges ook een spannend live. Minpunten: een aantal wapens, zowel van p.c.'s als n.p.c.'s, is dringend aan vervanging toe. Verder eigenlijk niets, maar als we dan echt willen zeuren was misschien een keertje een ander soort tegenstander een afwisseling geweest.

Als ik een cijfer zou moeten geven tussen 0 en 10 voor het totaal, dan zou dit naar mijn mening toch gauw een 8 á 9 zijn. Zeker geschikt voor beginners, maar ook voor gevorderde spelers die eens wat anders willen